Wędliny

Your body here
  • BOCZEK WĘDZONY ZAPIEKANY Z ZIEMNIAKAMI

    Składniki:

    • 40 dag wedzonego surowego boczku KAROL
    • 1 kg ziemniaków
    • 4 cebule
    • ząbek czosnku
    • majeranek, tymianek, ewentualnie ostra papryka
    • 4 - 5 lyzek kwaśnej śmietany


    Etapy przygotowania:

    1. Wędzony boczek ugotować. Ostudzić, pokroić w plastry.
    2. Ugotować ziemniaki w mundurkach, odcedzić, ostudzić, pokroić w plasterki. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
    3. Plasterkami ziemniaków wyłożyć naczynie żaroodporne, na nie położyć warstwę boczku, posypać cebulą i czosnkie. Posypać solą, pieprzem i przyprawami. Czynności powtarzać do wyczerpania składników, tak by na samej górze znajdowała się cebula i czosnek posypane przyprawami.
    4. Polać śmietaną. Wstwić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st.

    Logotyp Experience
  • SPAGHETTI Z BOCZKIEM W ŚMIETANOWYM SOSIE (CARBONARA)

    Składniki

    • makaron spaghetti (1 op.)
    • boczek wędzony extra KAROL (6 plastrów)
    • cebula (1 szt.)
    • czosnek (2 ząbki)
    • śmietanka 30% (200 ml)
    • 2 żółtka
    • sól
    • grubo mielony pieprz

     

    Etapy przygotowania

    1 Makaron gotujemy wg zaleceń producenta na opakowaniu.
    2. Na lekko rozgrzanej patelni przesmażamy boczek, aż wytopi się tłuszcz. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, chwile smażymy, zalewamy śmietanką i redukujemy sos, aż będzie gęsty. Doprawiamy solą. Dodajemy ugotowany makaron i bezpośrednio przed podaniem do makaronu dodajemy surowe żółtko i szybko mieszamy.
    3. Przekładamy na talerze i obficie posypujemy grubo mielonym pieprzem

    Logotyp Experience
  • BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ

    Składniki:

    • 5 białych kiełbas surowych KAROL
    • 2 cebule
    • 1 duże kwaśne jabłko
    • Garść suszonej żurawiny
    • 1 łyżka majeranku
    • 0,5 łyżki kminku
    • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
    • Sól
    • Olej


    Sposób przygotowania:

    Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i żurawiną
    Cebulę kroimy w krążki i przesmażamy na oleju. Smażymy do momentu aż cebula będzie szklista. Dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłko,suszoną żurawinę, majeranek, kminek, ostrą paprykę i doprawiamy do smaku solą. Smażymy jeszcze przez chwilę. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy połową cebuli, kiełbasę nakłuwamy wykałaczką, układamy w naczyniu i wykładamy pozostałą cebulę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

    Logotyp Experience
  • SAŁATKA MAKARONOWA Z WĘDZONĄ SZYNKĄ

    Składniki:

    • 25 dag makaronu penne
    • szklanka kwaśnej śmietany
    • 150 ml majonezu
    • sól
    • pieprz
    • 2 łyżeczki musztardy diżońskiej
    • 2 łyżeczki posiekanego estragonu
    • awokado
    • 35 dag wędzonej Szynki z Wędzarni KAROLA  w grubych plastrach
    • 20 dag pomidorków koktajlowych
    • 5 dag pistacji
    • 20 dag liści szpinaku


    Wykonanie:

    Makaron ugotować al dente, osączyć. Śmietanę wymieszać z majonezem, solą, pieprzem, musztardą i estargonem. Makaron połączyć z sosem, przykryć i odstawić na 30 min.
    Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Szynkę pokroić w kostkę. Pomidorki przekroić na pół. Awokado, szynkę, pomidory i pistacje dodać do makaronu, delikatnie wymieszać. Liście szpinaku opłukać, osuszyć, rozłożyć na dnie salaterki i wyłożyć sałatkę.

    Logotyp Experience
  • BIAŁA KIEŁBASA NADZIEWANA I ZAPIEKANA

    Składniki:

    • 5 białych kiełbasek parzonych
    • 1 pomidor
    • 20 dkg pieczarek
    • 1 cebula
    • 1 jajko
    • 15 dkg sera goudy
    • sól,pieprz
    • 1/2 łyżeczki curry
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego


    Przygotowanie :

    Kiełbaski ponacinać wzdłuż.
    Cebulę, pieczarki drobno pokroić, wrzucić do miski. Wbić jajko, dodać przyprawy, starty ser, jogurt, wymieszać na jednolitą masę.
    Farszem nadziewać kiełbaski, jedna duża łyżka do środka powinna wystarczyć.
    Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, poukładać kiełbaski na plastrach pomidora. Piec 20 minut w temperaturze 180 C aż ser się rozpuści i ładnie zarumieni.
    Podawać z dowolną surówką lub pieczywem.

    Logotyp Experience
  • Zapiekanka Z Boczkiem

    Składniki:

    • kilogram ładnych ziemniaków, nie rozpadających się podczas gotowania
    • 4 pory średniej wielkości
    • 20 dag wędzonego chudego boczku
    • szklanka kwaśnej śmietany 
    • łyżka zielonego pieprzu
    • 3 jajka
    • 2 łyżki oliwy
    • sól
    • świeżo zmielony pieprz
    Logotyp Experience